Fästing

Bästa fästingmedel hund 2024: Ett stort test av fästingmedel

1. Fixodida2. Frontline3. Scalibor
Fixodida Zx
Frontline Vet Spray
Scalibor Vet Halsband
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Att en hund blir sjuk av en fästing är inte speciellt troligt, men det kan trots allt hända. Att skydda hunden med det bästa fästingmedel för hund man kan hitta är därför inte fel. Om man har en hund som vistas ute mycket i skog och mark är det än viktigare att hunden har fästingmedel på sig. Med ett bra fästingmedel är det också som så att man löper en mindre risk att hunden drar med sig fästingar in i hemmet.

Ute i handeln finns det flera olika preparat att välja mellan och de olika varianterna appliceras på olika sätt. Dessutom har de olika effekt. Vissa medel dödar fästingen när den sitter fast, andra medel skrämmer bort fästingarna redan innan de sitter på hunden.

Även om du har fästingmedel på hunden ska du inte glömma att en ordentlig genomborstning av pälsen också förebygger fästingangrepp. Om du går igenom hunden när du kommer hem från promenaden hinner fästingarna inte sätta sig.

Fästingpreparat kan ha olika effekt på hunden och de kan också medföra olika biverkningar. Om hunden får kramper, eller andra allvarligare biverkningar ska behandlingen avbrytas med en gång och veterinär bör kontaktas. Det är dock sällan de allvarliga biverkningarna uppkommer, men det kan vara bra att läsa bipacksedeln så att man i alla fall har lite koll på dem.

I vår artikel har vi med både tabletter, spray, spot on och olika typer av fästinghalsband.

Vi har tagit fram de topp sju bästa fästingmedel för hund vi hittat. Vilket alternativ som är det bästa för just din hund och dig är dock något du bör testa dig fram till. Det som är det bästa fästingmedlet för en stor hund som är ute i skogen varje dag är kanske inte alls lika bra för en liten hund som mestadels rör sig inne i stan.

De olika preparaten har olika effektiva ämnen och det har sina fördelar. Tack vare att det finns mycket att välja mellan kan även den hund som är överkänslig mot ett ämne behandlas med andra preparat.

I vår artikel tar vi upp receptfria preparat som antingen kan köpas i djuraffären eller på apoteket. Det finns dock också preparat på recept men för att få tag i sådana till hunden krävs det att man kontaktar sin veterinär.

Topp 7 bästa fästingmedel hund 2024

1. Fixodida Zx

Fixodida Zx

Fixodida Zx är ett naturligt fästingmedel för hund. Det är ett slags kosttillskott som innehåller fulvosyra.

Här finns inga gifter och dessutom påverkas inte effekten av frekventa bad eller oväder. Ett stort plus är också att barn och andra husdjur kan vara nära hunden utan att utsättas för farliga fästingmedel.

Man slipper också kladdiga spot ons. Fulvosyran finns bland annat i rörstarrstorv och det är just ur den här torven syran framställs för tabletterna. Tabletterna innehåller också torkad jäst samt andra naturliga ämnen, men inga konserveringsmedel.

Fixodidas tabletter är smaksatta för att hunden lätt ska få i sig dem men man kan också blanda ner dem i hundens foder.

Priset är relativt lågt, men en nackdel är att man behöver komma ihåg att ge hunden tabletterna varje dag för att effekten ska hålla i sig. Eftersom den håller pälsarna helt giftfria är det en självklar etta i årets upplaga av bäst i test 2024.

Se priset här!

2. Frontline Vet Spray

Frontline Vet Spray

Bland de bästa fästingmedel för hund finns Frontline vet spray. Frontline är ett välbeprövat preparat som funnits i många år, bland annat i form av spray. Om du både har hund och katt kan sprayen också användas på båda djursorterna. Tack vare att sprayen är så dryg kan den också användas under flera fästingperioder. Sprayen används som så att du sprayar på hunden eller i dina händer. Sprayen gnids sedan in i hundens päls. Där sitter effekten kvar i ungefär fyra veckor, men den kan mattas av snabbare om det är så att hunden badar mycket. Då kan man behöva upprepa appliceringen oftare.

Det verksamma ämnet är fipronil, och det är samma ämne som i Frontline spot on. Ofta har ämnet effekt inom 48 timmar och det tar ungefär lika lång tid för en fästing att dö från det att den bitit sig fast på hunden. Priset för en flaska är också lågt, speciellt med tanke på att preparatet kan användas på flera djurslag. Dessutom har sprayen effekt på både loppor, löss och fästingar.

Se priset här!

3. Scalibor Vet Halsband

Scalibor Vet Halsband

Ett av de bästa fästingmedel för hund är Scalibor halsband och det är också ett av de mest populära i Sverige. Halsbandet finns för stora och små hundar och är tillverkat i ett mjukt gummiliknande material. Preparatet har funnits på marknaden i flera år och sägs även hjälpa mot mygg. Det effektiva ämnet Deltametrin är dock relativt starkt och hunden kan få besvär av halsbandet.

Halsbandet har effekt i ungefär sex månader och det ska bäras under hela tiden, även om hunden badar eller ska utföra någon uppgift för att skyddet ska bestå. Innan effekten syns kan det gå strax över en vecka.

En viktig sak att tänka på är att hunden inte bör sova i sängen eller hanteras av små barn när den har halsbandet på sig. Det kan vara ett problem om man har en familjehund. För jakthundar som rör sig mycket i skog och mark, och där man kan hålla små barn borta från hunden kan det dock vara en god lösning så länge hunden tål preparatet.

Tänk dock på att välja ett halsband i rätt storlek för hunden och sätt det inte för tajt runt hundens hals. Klipp också bort eventuellt överflöd så att hunden inte kan tugga på det.

Se priset här!

4. Petwise Fästinghalsband

Petwise Fästinghalsband

Petwise är ett naturligt fästingmedel för hund bestående av ett halsband som sätts runt hundens hals. När hunden rör på sig frigörs ett citrusdoftande ämne som också gnids in i hundens hud. Runt hunden skapas också en zon där insekter inte trivs. Det aktiva ämnet är PMD olja som kommer från eukalyptusträd och halsbandet har effekt i mellan två och tre månader.

Halsbandet är effektivt mot främst stickande insekter men även mot fästingar. Det kan ställas in att passa hundhalsar mellan 40-70 cm i omkrets och ska inte användas på valpar som är yngre än två månader. Priset är relativt lågt och det är ett av de bästa naturliga fästingmedel för hund.

Se priset här!

5. Seresto Vet

Seresto Vet

När man tittar på bästa fästingmedel till hund är Seresto vet ett av dem. Det är ett halsband som ska sitta runt hundens hals. Såväl loppor, löss som fästingar skyr hunden och effekten kommer efter ungefär en vecka efter att man satt på hunden halsbandet. Effekten kan hålla så länge som i åtta månader beroende på hundens storlek, samt på hur man hanterar halsbandet. Det gör att prislappen i längden blir relativt låg jämfört med många andra preparat.

Halsbandet är för hundar över åtta kilo, och det luktar inte. En stor fördel med halsbandet är att det är resistent mot vatten. Det betyder att hunden kan bada med halsbandet utan att dess funktion påverkas. Om hunden ska schamponeras bör dock halsbandet tas av. Vid bad i havet är halsbandet också tillverkat som så att det inte släpper ut farliga ämnen i vattnet.

Halsbandet ligger hoprullat i en burk när du köper det. Du ska rulla ut det, och sedan fästa det runt hundens hals. Se till att inte fästa det för hårt. Den bit som blir över klipps av och lämnas till apotek för destruktion.

Se priset här!

6. Frontline Comp

Frontline Comp

Fästingmedlet Frontline comp är ett preparat i spot on format. Det appliceras i hundens nacke där den inte kan komma åt att slicka i sig medlet. Preparatet finns för hundar i flera olika viktklass och den har effekt mot fästingar och loppor. Mot fästingar sitter effekten i under fyra veckor, mot loppor i åtta veckor.

Av den anledningen är preparatet ett av de bästa fästingmedlen till hund. Det är inte heller speciellt dyrt att använda även om det kan gå åt en del pipetter under en sommar. De aktiva ämnena är fipronil samt metopren. Frontline comp säljs på apotek.

Se priset här!

7. Exspot Vet

Exspot Vet

Exspot är en spot on lösning som är receptfri. Den lämpar sig för hundar som väger mer än fem kilo. Medlet har effekt mot såväl fästingar som loppor, löss, mjäll och kvalster.

Effekten sitter i under ungefär fyra veckor. Lösningen absorberas av hundens hud och behöver i regel inte återappliceras efter ett enstaka bad. Det effektiva ämnet i preparatet heter permetrin. Exspot köps på apotek.

Se priset här!

Köpguide för bästa fästingmedel hund

När det gäller fästingmedel är det bästa fästingmedlet för hund ett som faktiskt används. Hunden ska inte må dåligt av det, medlet ska vara lätt att använda och det ska inte ta lång tid att applicera. En annan fördel är också om medlet verkar under en längre tid. I texten tar vi upp flera av de bästa fästingmedel som finns till hund och vad som passar just dig och din hund är det bra om ni provar er fram till.

Alla hundar och människor gillar inte samma saker och så är fallet också när det kommer till medel mot fästingar. I vår köpguide får du veta mer om fästingsjukdomar, om hur du tar bort fästingar och du kan också läsa mer ingående om de olika typerna av fästingpreparat.

Vilka sjukdomar kan hunden få av fästingar?

Det vanligaste är att hunden får borrelia av fästingar, men den kan också få TBE. Att hunden insjuknar efter ett fästingbett är ovanligt men i regel ger sjukdomarna samma symtom som hos människor. Ibland är det dock inte säkert att några tydliga symtom visar sig. Hunden kan till exempel bara äta lite sämre, den kan få låg feber eller få en mindre förändring i beteendet. Fästingens sjukdomar kan också visa sig genom att hunden får smärta i kroppen, eller genom olika kramper.

Om du misstänker att din hund inte mår bra efter att du hittat en fästing på den, eller om du tror att den kan ha blivit smittad av en fästing bör du ta kontakt med din veterinär omgående. I de allra flesta fall räcker det med att hunden behandlas med antibiotika. Om hunden blir riktigt sjuk kan den dock behöva läggas in på klinik för behandling.

Att plocka bort fästingar

Även om du har fästingmedel på hunden finns risken att en fästing sätter sig på den. Att plocka bort en fästing är faktiskt inte så svårt. Se till att ta tag med fingrarna runt fästingen och dra bestämt rakt ut. Fästingen ska inte snurras loss. Det finns också flera olika varianter av fästingplockare som kan användas för borttagning av fästingen.

Att lägga smör eller olja på en fästing för att få den att släppa rekommenderas absolut inte. Då kan fästingen rent av spy ut alla bakterier i kroppen rakt in i hunden. Om fästingens huvud blir kvar ser det ofta ut som en svart liten prick. Det kan i regel skrapas bort med till exempel en pincett. Får du inte bort huvudet är det oftast ingen katastrof, men håll koll på bettet ordentligt.

Oavsett om du har fått bort hela fästingen eller inte bör du tvättat bettstället ordentligt. En liten rodnad eller svullnad kan synas vid bettet under ett par dagar men den ska sedan försvinna.

Minska risken att hunden får fästingar

Genom att använda ett bra fästingmedel på din hund minskar du risken för att den angrips av fästingar. Det är dock inte ett helt hundraprocentigt skydd. För att underlätta än mer kan du se till att hålla hundens päls kort, och kolla igenom den med hjälp av en borste flera gånger per dag, speciellt när hunden har varit ute och promenerat i skog och mark. Undvik också att hunden går i högt gräs och får hunden vara lös i trädgården kan en robotgräsklippare, eller kontinuerlig klippning med en vanlig klippare vara en bra lösning.

Hitta rätt fästingmedel

I dag kan du skydda din hund och så även dig mot fästingar på många olika sätt. Det finns inga fästingmedel som passar alla, och du kan behöva prova dig fram för att hitta rätt metod. När du ska välja rätt fästingskydd måste du både se till var hunden rör sig, till hur gammal den är, till dess storlek, ras samt till eventuell sjukdomsbild och allergier hos hunden. Man kan säga att det finns fem huvudsakliga typer av fästingmedel. Det är halsband, spot on, spray, kosttillskott och tabletter.

Den kanske allra vanligaste typen av fästingmedel är fästinghalsband. Det är ett extra halsband i mjukare plast eller gummi som ska sitta lite hårdare än ett vanligt halsband. De här halsbanden ger ofta effekt efter ungefär en vecka och sedan håller de i mellan 3-6 månader. Det här kan dock variera något beroende på sort.

När du har fästinghalsband på hunden bör du inte låta den sova tillsammans med barn och halsbandet bör också tas av innan hunden badar i sjöar eftersom att substanserna i regel är giftiga för vattenlevande organismer. Det är också som så att halsbanden kan vara farliga för andra djur. Om du har en katt kan du inte låta den använda hundens halsband till exempel. I övrigt är halsbanden relativt smidiga men många hundar tål dem inte.

Spot on är troligen den näst vanligaste typen av fästingmedel. De läggs på hundens päls, eller i dess nackskinn. Medlet kommer i en pipett som töms direkt på hunden och en del av dem absorberas i huden medan andra preparat ligger kvar på hundens päls. I regel behöver de här preparaten appliceras igen efter att hunden badat. En spot on har ofta effekt i upp till sex veckor, sedan behövs en ny dos. De flesta spot on är receptfria.

Fästingmedel finns också som spray. Då sprayas medlet över hundens päls. De här medlen har en kortvarig verkan på några timmar. Om hunden är känslig mot andra fästingmedel kan det här vara ett alternativ att prova. Här försvinner verkan nämligen fortare om hunden badar. Sprayerna måste appliceras igen varje dag, eller rent av flera gånger om dagen för att ha effekt.

Fästingmedel i tablettform är receptbelagd i regel. Den är starkare och har mer långvarig effekt än andra preparat. De verkar direkt när hunden fått i sig dem och effekten vara i en till tre månader.

Det finns också fästingmedel i form av olika kosttillskott. Hur mycket de hjälper varierar. Ofta är det i form av tabletter eller pulver som strös på hundens mat. Vissa upplever att det fungerar bra, medan andra tycker att hunden får lika många eller rent av fler fästingar än tidigare. Fördelen är att kosttillskotten är giftfria och de är lätta att få tag i.

Vanliga frågor kring bästa fästingmedel hund

I den här delen av texten besvarar vi några av de frågor som ofta ställs när det gäller bästa fästingmedel till hund. Genom att läsa på innan du gör ditt val kan du lättare välja ett fästingmedel som passar både dig och din hund.

1. Vilka preparat är mest effektiva?

Preparaten kan vara olika effektiva. En fördel med halsband är att de ger en jämn dos av preparatet hela tiden och de har effekt under lång tid. Dessutom håller de länge. Hunden kan dock ogilla halsbandet och en del hundar tål dem inte. Spot on är också effektivt men det försvinner snabbt om hunden badar mycket eller om det regnar. Att välja olika tabletter som ska ges i hundens mat kan vara mindre effektivt eftersom att de inte har någon avskräckande lukt eller skrämmer bort fästingen på annat sätt.

2. Vad bör man tänka på när man köper fästingmedel?

Det allra första du bör tänka på är att läsa bipacksedeln. Olika hundar kan behöva olika doseringar. En större och äldre hund kan behöva en högre dos än en liten valp. När du läser bipacksedeln kan du också lätt se om det finns några hundar preparatet inte får ges till.

3. Måste man ta hunden till veterinären efter ett fästingbett?

Så länge du har koll på fästingbettet behöver det i regel inte kollas upp av en veterinär. Om bettet rodnar rejält, om hunden haltar, börjar vingla, eller verkar ovanligt trött kan det dock vara läge att kolla upp saken.

Det finns inte några fästingmedel som ger helt hundraprocentigt skydd mot fästingbetten och att kolla igenom hunden efter att man varit ute är inte fel.

4. Är fästingmedlen farliga för hunden?

Om man använder preparaten på rätt sätt ska de inte vara farliga för hunden. De kan dock ge vissa biverkningar som kan vara allvarliga. Att hålla koll på hunden efter att man givit den fästingmedel är då klokt. Om du vet om att hunden fått biverkningar eller att den har en allergi mot vissa ämnen bör du dock vara mer noggrann med vilka preparat du väljer. Risken för biverkningar och liknande är också mindre om du inte ger preparaten för ofta. Tänk dessutom på att vissa medel inte ska ges till dräktiga eller digivande tikar.

5. Hur fungerar preparaten?

Olika fästingmedel kan fungera på lite olika sätt. Några av dem tar död på fästingen när den biter hunden, andra medel har en avskräckande effekt på dem. Ett av de allra vanligaste ämnena är Fipronil och det är ett preparat som påverkar nervsystemet hos fästingen och på så sätt dödas den.

6. Finns det fästingmedel för valpar?

Ja, det finns vissa fästingmedel som även valpar kan använda. När du letar efter det bästa fästingmedlet till hund och om du vet att det ska användas till valpar är det klokt att läsa bipacksedeln lite extra noga. Vissa preparat kan användas från och med att hunden är sju veckor gammal, men sällan tidigare än så. Vissa preparat kan också behöva skrivas ut av en veterinär för att man ska kunna ge dem till valpar. Läs på och kontakta gärna din veterinär för att vara på säkra sidan.

7. När ska man börja med fästingmedlet?

Exakt när man ska börja med fästingmedel är lite olika. Vissa använder medlet så fort det blir plusgrader utomhus, andra väntar tills de upptäcker de första fästingarna på hunden. Många fästingmedel börjar inte verka direkt utan det tar upp till ett par veckor innan de når sin fulla effektivitet. Därför kan det vara klokt att börja med medlen lite tidigare. I regel är det bättre att börja för tidigt än för sent om man vill att hunden ska vara fri från fästingarna.

8. Vilka hundar behöver fästingmedel?

Om man vill minska risken att hunden får fästingar behöver alla hundar fästingmedel. Det finns dock hundar som är mer utsatta än andra. Hundar som vistas mycket i skogen, på större ängar med oklippt gräs eller som springer lösa på gårdar riskerar att få fler fästingar än hundar som bara rör sig i staden.

Jakthundar och hundar som är ute på vandring med sin familj är kanske lite extra utsatta och genom att ge hunden fästingmedel skyddar man också resten av familjen. Om hunden får fästingar kan de nämligen förflytta sig till människan och det vill man inte.

Summering

Många av fästingmedlen för hundar är starka. Halsbandet Scalibor innehåller väldigt kraftiga ämnen men det är också väldigt effektivt. Det är dock som så att hundar kan reagera negativt på ämnena, allergiska personer kan reagera och barn bör inte handskas varken med hunden eller halsbandet när det nyligen satts på djuret.

Helst ska hunden och små barn inte alls ha kontakt nära under tiden halsbandet sitter på hunden. Rent effektivitetsmässigt är det dock ett av de bästa fästingmedlen.

För dig som inte vill använda kemikalier är Petwise fästinghalsband med citrus ett effektivt val. Så länge du känner halsbandets citrusdoft vet du att det fungerar. Om du inte vill att hunden ska ha ett extra halsband, men du samtidigt vill prova naturliga alternativ kan Fixodidas tabletter vara en lösning.

De är inte bara effektiva mot fästingar, loppor och löss utan de ger också finare päls, bättre andedräkt och mycket annat helt naturligt. Med tabletterna finns det inte heller risk att barn får i sig gifter, och havslevande organismer störs inom om hunden badar vilket kan ske om spot on eller fästinghalsband används.

Ett av de billigaste och även drygaste alternativen är Frontline vet spray. Det är också ett av de bästa alternativen i texten. Det krävs visserligen en del arbete och man behöver komma ihåg att spraya in hunden efter ungefär fyra veckor igen, men däremellan får man ett gott skydd mot löss, loppor och fästingar.

Dessutom är sprayen ofta ett bra alternativ om man inte anser att man har fått en bra effekt av andra preparat. Med sprayen kan man täcka in hela hundens kropp på ett bättre sätt och risken för biverkningar är relativt låg.

Dessutom börjar sprayen verka nästan direkt och de fästingar som kommer i kontakt med hundens hud och biter dör inom 48 timmar. Det gör att risken för att hunden drabbas av allvarliga fästingsjukdomar minskar radikalt. Sprayen har också en viss avskräckande effekt. Därför utser vi produkten till en av testets bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *